De horeca kassa, ook wel horeca kasregister of horeca touch kassa genoemd, is speciaal ontwikkeld om in de behoeften van cafés, restaurants of hotels te voorzien. Niet alleen dient rekening te worden gehouden met het aantal gasten die ondernemers mogelijk zullen ontvangen maar ook met periodieke schommelingen. Zo trekken cafés met terrasjes in de lente- en zomermaanden meer gasten dan wanneer het kouder is. Om in te spelen op deze trends dienen horeca ondernemingen te zijn voorzien van een kwalitatieve horecakassa. Met de horeca software worden belangrijke data verzameld waarmee de ondernemer zich kan voorbereiden op het aankomende seizoen of wijzigingen maken in zijn menu door bijvoorbeeld minder populaire gerechten te schrappen en daarvoor in de plaats nieuwe gerechten te ontwikkelen. Ook is de urenregistratie en personeelsbezetting een belangrijk aandachtspunt, omdat deze per seizoen en soms per dag abrupt moet veranderen.
Gratis kassasoftware horeca is veelvuldig beschikbaar maar het is zaak om de variant te kiezen die bij de onderneming past. Hotels hebben andere behoeften dan restaurants. Ook de schaal waarop bedrijven werken, kan aanzienlijk verschillen. Een all-inclusive hotel dient namelijk te zorgen voor een veel grotere capaciteit dan een boetiek hotel. Personeel, gastenregistratie en financiële data maken dan ook onderdeel uit van de dagelijkse bedrijfsvoering en worden inzichtelijker met speciale software.